En dagsutflykt till Tranquebar


Vi har återigen inget Internet hemma och denna gång verkar det inte komma tillbaka på ett tag. På lördag lämnar vi Auroville, och hur tillgången till datorer blir då vet vi inte. Detta kan därför bli sista inlägget på ett tag. Jag lämnar er med berättelsen om vår utflykt i söndags och säger På Återseende när vi kommer tillbaka från Mumbai och Goa!

 

I lite mer än en månad har vi nu varit i Auroville. Visst har vi sett byarna här runt omkring och Pondicherry, men inte mycket annat. Den stressiga tiden med mediaprodukterna är över så i söndags var vi ett litet gäng som bestämt oss för att göra en dagsutflykt till den lilla staden Tranquebar som ligger lite drygt tre timmars bilresa härifrån. En minibuss kom och hämtade oss efter frukost. I framsätet, bredvid den mysiga chauffören satte sig tuppen i hönsgården Daniel medan jag och Johanna packade in oss i mittenraden. Längst bak placerade sig de två minsta i gänget, Louise och Martina. And off we went!

Det är något speciellt med att åka bil i ett nytt land, och särskilt i Indien. Man ser SÅ mycket av att bara sitta och titta ut genom fönstret, det händer saker överallt. Efter ett par timmars färd gjorde vi ett kort stopp i en annan liten stad där det finns ett helt gäng maffiga tempel som vi ville kolla närmre på. Gick in i ett av templen, och det fortsatte i all evighet. Så enormt stort, och riktigt häftigt att se!

Väl framme i Tranquebar upptäckte vi att det mesta var stängt och igenbommat. Denna lilla stad har en lång historia. Den grundades på 1600-talet när danskarna kom hit och byggde ett fort som fortfarande står kvar. Några hundra år senare kom tyska protestantiska missionärer hit, vilket förklarar Bibelcitaten som täcker väggar och murar längs gatorna och de otaliga kyrkor som syntes överallt. 2004 drabbades dock Tranquebar hårt av tsunamin, och det syntes på sina håll. Det finns organisationer som jobbar med att återuppbygga Tranquebar till sin forna glans, och en av dem är Upasana, som Louise och Daniel har jobbat med här i Auroville. Det var riktig tur att vi hade den kontakten, för de bjöd oss på lunch på sitt kontor där, som också är ett litet café. Som alla andra ställen har de egentligen stängt på söndagar, men de öppnade för vår skull. Så himla snällt! Efter mat och användande av deras fina toalett (vanlig spol-toalett!) begav vi oss ut på stadens tomma gator. Gick runt lite grann, kollade vi fortet och på alla Bibelcitat, innan vi fortsatte till stranden. Där var det lite mer folk, och alla badade de fullt påklädda. Vi gick ganska långt för att få vara för oss själva. Trots att vi tjejer badade i t-shirts och shorts och så långt bort från staden så fick vi ändå lite publik. Två män slog sig ner i sanden och stirrade på oss hela tiden vi var där. De var inte närgångna eller otrevliga, så det var inte obehagligt, men känns ändå konstigt att bli så iakttagen, så öppet. De gjorde inget för att dölja sitt stirrande.

Det var underbart att få bada i havet, som jag längtat! Jag älskar verkligen att bada, och vi hade så kul. Lekte och plaskade som små barn! När klockan närmade sig fyra gjorde vi oss i ordning och gick tillbaka till Upasana där chauffören väntade med bilen. Vid det här laget hade vi insett att det var omöjligt att få middag i Tranquebar, så vi bad föraren om lov att äta lite kex och frukt i bilen. Det var helt okej, och han stannade till vid några små stånd vid vägkanten där vi kunde köpa lite proviant. Sedan susade vi genom den indiska skymningen, de flesta av oss med musik i våra hörlurar. Såg solen gå ner, helt röd. Gjorde ett stopp till efter vägen eftersom chauffören ville köpa sockerrör vid en odling som vi passerade. Imorgon är det en stor skördehögtid här som heter Pongal, och till det köper alla sockerrör. Han valde ut några fina rör som han surrade fast på taket (de är rätt stora, som små träd) innan vi åkte vidare hemåt. Vi åt middag på en restaurang härnere i byn medan föraren väntade på oss och sedan tog han oss hela vägen hem

Det var en riktigt rolig dag, skönt med lite miljöombyte och att få en lagom dos upplevelser för en dag. Minnet av att äntligen fått bada i havet bär jag med mig ett tag. 🙂

 

DSC_0486 DSC_0245 DSC_0582

Advertisements
This entry was posted in Ronja skriver. Bookmark the permalink.

One Response to En dagsutflykt till Tranquebar

  1. Åh vad spännande allt låter!! Önskar jag var hos dig, Ronja!! Härligt att du fick bada i havet ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s