Att åka badjad

Hej allihopa!

Här kommer en hälsning från Bahir Dar, Etiopien!

Louise och jag kom hit i förrgår (lördags kväll) efter nästan 29 timmars resande från Chennai. Det var en händelserik resa, som innehöll allt från en evighetslång incheckningskö i Dubai till 12 timmars väntan i Addis (och en powernap på en bänk under en palm) och ett skumpigt propellerplan till Bahir Dar. Väl framme hämtades vi och skjutsades till hotellet som vi bokat för första natten. Louise identifierades genast som svensk av hotellmänniskorna medan jag fick höra både Brasilien och Israel som förslag på länder som jag skulle kunna komma ifrån. Till slut kom en bekymrad manager fram och förklarade att inga rum var lediga. Suck! Dock visar det sig att etiopierna är mycket hjälpsamma, och snart hade de ordnat ett rum till oss på ett närbeläget guesthouse. Slutet gott, allting gott!

Dagen efter kunde vi flytta in i vårt mansion, som efter lite städning blev helt fantastiskt fint! Ett helt hus har vi, med nästan allt man behöver och vill ha. Härliga grannar och kontaktpersoner har vi också som hjälper oss med allt vi vill. Dessa två första dagar har mest gått åt till att installera sig här i denna lilla mysiga stad. Fixa mobiler och internet, köpa handdukar, handla lite mat. Det sista visade sig vara oväntat svårt, en supermarket här är inte så super, som vår kontaktperson Anteneh påpekade. Det blir nog restaurangmat en gång om dagen åtminstone.

Eftersom vårt hus ligger en bit från downtown så har vi redan nu fått lära oss hur man transporterar sig här. Det finns två sorters taxi. Antingen hoppas man in i en minibuss som åker förbi. Där betalar man lite mindre än en krona och får dela denna lilla buss som har ungefär 10 säten med minst 12 andra personer. Alternativ två är en badjad. Det är samma lilla fordon som i Indien kallades rickshaw. Här kan man som vi gjorde, skaffa sig en chaufför vars nummer man får och som man kan ringa när man behöver skjuts. Men när denna chaufför tar 30 birr för en resa som egentligen skulle kosta max 20 så känns minibussarna nästan som ett bättre alternativ.

Förutom ovan nämnda erfarenheter så har vi också hunnit kolla in ett närbeläget hotell med pool (hej simning!), käkat pizza, lagat nudlar i vårt lilla kök, hittat ett café med det lustiga namnet Starbacks och besökt den lokala marknaden där vi köpte ett kilo lök.

Som ni nog förstår så har vi anpassat oss ganska bra till livet i Etiopien. Imorgon ska vi hälsa på  vår kontaktperson Anteneh på universitetet där han jobbar, och sedan blir det full fart med plugget. Vi hörs snart igen!

 

IMAG0910

Advertisements
This entry was posted in Ronja skriver, Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Att åka badjad

  1. ssabuni says:

    ett kilo lök, vad ska ni göra med ett kilo lök?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s