Hemmagjord öl, flygande bröst och dop. Bra måndag!

Ny vecka. Nya tag. Imorse åkte vi för första gången ut till bönderna på landsbygden. Vi var ett glatt gäng: jag, Ronja, Zelalem (en av våra kontakter), Zelalems flickvän som även är vår personliga tolk och transkriberare, och en guide som är polare med bönderna. Innan vi begav oss ut mot landet gick vi till marknaden och köpte kaffebönor som vi skulle ge till bönderna i hopp om att dom skulle bli ”enchanted” som Zelalem uttryckte det och vilja prata mer med oss om radio. Det är tydligen lika viktigt för bönderna i Bahir Dar att få sin dagliga köpp som det är för oss hemma i Sverige. Idag skulle vi dock inte prata så mycket radio, mest dricka kaffe och socialisera.

Efter bara 10 minuter från där vi bor gick vi av bussen och gick in på en liten gård som låg precis vid vägen. Vi blev inbjudna i familjens hus medan frun i huset satte igång att göra eld för att rosta bönorna, mala dom och sen bjuda på kaffet. Här levde människor och djur i symbios med varann och huset var riktigt mysigt. Det va gjort av lera och på väggarna hängde djurhudar och några vävda korgar. Ryktet om kaffepausen spred sig och in kom fler och fler grannar som också ville ha. Då varken jag eller Ronja är några stora kaffeälskare hoppades vi att det inte skulle vara alltför starkt. Vilket det iofs var, men det va inte så illa som jag hade trott ändå. Bland höns, småbarn, hundar och flugor drack vi kaffe och åt lite majs medan bönderna snackade krämpor och huvudvärk. Efter en stund tackade vi för oss och gick över vägen till grannens hus, där vi blev bjudna på kaffe igen. Bara att dricka. Här fick vi även lite injera – deras traditionella vanligaste rätt. Det är ett bröd stort som en pannkaka med sås till. Inte så jättegott, ganska starkt. Men mysigt va det. Barn ammades och bröst flög hit och dit, mammas eller farmors spelade ingen roll, här delar vi systerligt.

Än en gång tackade vi för oss och skulle bege oss hemåt när vi blir indragna i ett tredje hus. Här var det dock inte kaffe som stod på menyn utan lokal, hemmagjord öl. Visst, tänkte vi, det kan ju vara spännande. Och det va det. I glaset va det en grönbrun grumlig vätska med lite flytande klumpar i. Det smakade ungefär som det låter. Men det var kul att testa! Alla var väldigt härliga, gästvänliga och glada och imorgon ska vi tillbaka för då är vi bjudna på dop. Då ska vi även passa på att göra vår första gruppintervju. Då är många samlade och glada, så hoppas på bra resultat. Tyvärr fick vi ingen taxi hem då alla var fulla, så när solen stod som högst började vi traska tillbaka mot stan över ett stort fält, snustorrt pga torkan och dödsvarmt va det, men vi var glada ändå. Man upptäcker mycket mer när man går! Tillslut fick vi tag på en taxi, åkte in till stan, intog en smarrig lunch, handlade det nödvändigaste och återvände hemåt. Här ligger vi nu, i vårt crib, utslagna i varsin soffa. Rätt trötta men glada och spända inför imorgon. Nu ska vi skriva intervjufrågor.

Puss och kram!

Advertisements
This entry was posted in Louise skriver, Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Hemmagjord öl, flygande bröst och dop. Bra måndag!

  1. Bosse Ekström says:

    Det måste ha varit en härlig dag!

  2. Häftigt!! Kul att det börjar hända lite nu:) Lycka till i morgon. Kram

  3. Siri says:

    ÅÅÅH jag hade velat vara med er!!! 😦 Hoppas ni njuter av den resterande resan!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s