Nytt land = Nya erfarenheter! T.ex. G7+ konferens om Post-2015 Development Agenda!

Tjäna! (Likt Café Bärs)

Ny update från Dili, Östtimor!

Som Martina skrev nedan om Uganda när det gäller tiden så gäller detsamma även här på andra sidan jorden. Tiden går otroligt fort och jag kan inte fatta att vi bara har 5 veckor kvar här. Under denna tid som vi varit här har vi upplevt väldigt mycket och det är väl troligen därför tiden går så fort för det är ju så ordspråket lyder: “Tiden går snabbt när man har roligt”.

En kort historia om en händelse var en kväll när vi skulle åka och ta det lugnt i en lokal bar. Det var fredagkväll och det var det för taxichauffören också. När vi börjar förhandla med honom står han utanför bilen och när vi sedan sätter oss i den och han kör iväg pratar han både i mobiltelefonen, röker, dricker öl, växlar och styr samtidigt… Johanna och jag visste inte om vi skulle skratta eller gråta men vi kom i alla fall fram hela och säkra och det var det viktiga. Nu ser vi tillbaka på det med stor humor!

En lugnare men dock svettiggare upplevelse var när vi blev inbjudna av vår tolk till hans brors hem uppe i bergen. Vi blev väldigt glada över den fina gesten, tackade ja och skulle dagen efter börja en cykeltur vi sent glömmer. Det var uppförsbacke, dåliga vägar och mycket trafik. Vi svettades och flåsade men kom tillslut fram och blev varmt välkomnade och omhändertagna med kall dryck och stora leenden. Efter ett trevligt samtal begav vi oss ännu högre upp i bergen för att ta del av den fina utsikten. Vägen var svår men väldigt värt det. Utsikten över staden var otroligt fin. Vi pratade och tittade ut över staden. Det mest intressanta samtalsämnet som togs upp var det om giftermål. Det kom fram att en tradition i Östtimor är att man som man betalar för sin fru till hennes familj för att få gifta sig med henne. Det ännu mer intressanta är att det är olika priser för olika regioner, ytterligare intressant är att priserna skiljer sig pga att vissa regioner anses ha vackrare kvinnor än andra, MEN, vad som är mest intressant är det dyraste priset och vad valutan är………. = 77 levande kor! När vi dessutom fick reda på att priset för en ko är 500 – 1000 dollar (c:a 3200 – 6500 kr) förstår man snabbt att det blir väldigt dyrt för en vanlig människa vilket gör att man kan få betala i omgångar livet ut. Johanna och jag tappade hackorna. Detta är vad jag kallar ny erfarenhet! Vi gick sedan tillbaks ner för berget, åt en riktigt god lokal lunch i broderns hus och under lunchen sa de till oss att “nu har ni en Östtimoresisk familj”. Vi blev väldigt rörda av deras vänlighet och uppskattning av att ha oss där och bara tackade och tog emot. Efter maten tog vi farväl och cyklade hem (denna gång i nedförsbacke = GÖTT!)

Nu i lördags umgicks vi med portugiserna igen och skulle dra ut till en av nattklubbarna i stan för en härlig danskväll. Den intressanta upplevelsen härifrån kommer när en viss låt sätts igång och hela dansgolvet formerar sig. Vi förstår inte riktigt vad som händer tills hela folkhavet börjar röra sig synkroniserat. Johanna och jag joinar direkt och försöker följa med i dansstegen och gör det med hyggligt resultat. Det var otroligt häftigt att se då jag i alla fall aldrig sett eller gjort något liknande en vanlig lördagskväll kväll på en nattklubb. 

Under samma kväll träffar vi en person som ger oss en möjlighet vi aldrig kommer glömma. Detta kommer leda till den största erfarenheten hittills här nere. Personen bjuder in oss till en internationell G7+ konferens med temat “Post-2015 Development Agenda, Development for all: stop conflict, build states and eradicate poverty”. Johanna och jag tackar ja och tar emot inbjudan men förstår inte riktigt vilken chans vi fått. Detta blev vi varse om när vi höll vår inbjudan i handen. Premiärministrar och högt uppsatta politiker, akademiker, experter, affärsmän och folk från ”civil society” från c:a 47 länder världen över hade samlats på denna konferens för att diskutera Post-2015 Development Agenda. Vi var som två barn på julafton när vi minglade runt med våra delegatkort runt halsen där det stod att vi representerade Sverige. Vi deltog i diskussioner och det kändes så häftigt att vara inne i de rum där saker inom vårt fält verkligen händer och diskuteras för att sedan nå policynivå på ett globalt plan. Tillsammans med detta kom det goda fikor, fantastiska luncher och en fin middag som vi inte tackade nej till. Under middagen ska det också tilläggas att vi samtalade och skakade hand med självaste premiärministern av Östtimor! Vi berättade om oss själva och vår forskning och han uppskattade att vi var här och forskar här. Allt detta som skedde under konferensen kändes så overkligt och så häftigt! Vi hoppas att det inte är vår sista liknande konferens!

Vi fick klä upp oss för konferensen och köpa ny utstyrsel. Jag klarade mig med ett par nya skor men Johanna köpte på sig klänningar och skor. Skorna var tyvärr trasiga redan när hon köpte de (detta visste hon dock om och prutade därför mycket men varför köpa trasiga skor? Efter att ha letat i nästan 2 timmar efter ett par skor i storlek 41 som inte verkar finnas i den här staden så fick hon ta vad hon kom åt som passade). Skorna höll inte länge innan tejpen fick komma till undsättning och knappt rädda situationen men hon tog sig igenom konferensen utan anmärkning men vid hemkomst var det i princip bara slamsor kvar av skorna.

Detta är ett inlägg om hur mycket nytt man upplever i ett nytt land som man kanske aldrig skulle göra i Sverige. Vi är väldigt tacksamma för allt och spända över vad som väntar runt hörnet här näst! Kommer man in på en sådan stor konferens av ren slump så känns helt plötsligt ingenting omöjligt.

/ goa hälsningar – Daniel

Image

Advertisements
This entry was posted in Daniel skriver, Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nytt land = Nya erfarenheter! T.ex. G7+ konferens om Post-2015 Development Agenda!

  1. Ronja says:

    ÄLSKAR att ni tappade “hackorna” när ni fick höra priset på en ko! 🙂 Ser framför mig hur ni klättrat uppför berget med varsin hacka som ni sedan tappar, båda på exakt samma gång 😉

    Vi får ta och skypa snart igen, för allt detta låter sjukt intressant och jag vill gärna veta massa mer! 🙂

  2. PA says:

    Kan bara instämma i Ronjas kommentar. En fantastiskt bild pga av ett litet extra “c”. //Pappa Ahlm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s